Veelgestelde vragen

Hier treft u onze meest gestelde vragen aan, mocht uw vraag er niet tussen staan neem dan gerust contact met ons op.

Vergunning en VRW

Wat is het verschil tussen een stagevergunning, werkvergunning, Verklaring van Rechtswege en Sedula? Zoals reeds vermeld zijn er meerdere benamingen voor vergunningen etc. Iedere vergunning die u nodig heeft voor uw verblijf op Curaçao heet een Verklaring van Rechtswege.

Deze heeft u altijd nodig wanneer u langer verblijft dan zes maanden als toerist op Curaçao en wanneer u wilt werken of stagelopen op Curaçao. Om het verschil aan te duiden wordt er vaak gesproken over een stagevergunning of werkvergunning, maar in theorie is dit dus een Verklaring van Rechtswege; VRW.

De Sedula is de naam van de identiteitskaart welke u krijgt nadat u uzelf inschrijft als inwoner van Curaçao. Wanneer u deze gaat aanvragen dan schrijf u uzelf uit in het land waar u staat ingeschreven.

Veelgestelde vragen

Wanneer u een aanvraag doet voor werken of wonen op Curaçao dan is deze voor onbepaalde tijd geldig. Gaat u stagelopen op Curaçao dan ontvangt u een verklaring van rechtswege voor de duur van uw stage.

Ja, deze heeft u dan ook nodig. Het is wellicht onbetaald werken, maar werken is werken. U bent immers aanwezig op het eiland met een ander doel dan als toerist verblijven.

 

Op het moment dat u naar Curaçao wilt komen, heeft u altijd een paspoort nodig. Een ID kaart is niet voldoende. Wanneer er kinderen meegaan hebben deze ook een eigen paspoort nodig. Vermelding op het paspoort van de ouders is niet voldoende. Houd er rekening mee dat het paspoort minimaal zes maanden geldig moet zijn wanneer u naar Curaçao komt.

Zolang uw Verklaring van Rechtswege nog niet is toegekend heeft u een retour ticket nodig. Er is namelijk nog niet besloten of u voor onbepaalde of langere tijd op het eiland mag verblijven. 

Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag. Deze heeft u nodig om bij immigratie aan te kunnen tonen dat u geen crimineel verleden hebt.  Houd er rekening mee dat een VOG niet ouder mag zijn dan drie maanden bij indienen aanvraag voor de Verklaring van Rechtswege.

Ondanks dat er op Curaçao Nederlands wordt gesproken en het een onderdeel is van het Nederlands Koninkrijk heeft het wel zijn eigen regels. Wanneer u gaat wonen en werken op Curaçao dan dient u uzelf meestal wel uit te schrijven in Nederland. Dit is afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Komt u stagelopen op Curaçao en heeft u een stagevergunning aangevraagd, dan hoeft u uzelf niet uit te schrijven. U hebt immers een verklaring van rechtswege voor de exacte duur van uw stage.

Ja, dit kan. Soms is het lastig om vanuit Nederland naar een baan op Curaçao te zoeken en gaat men pas zoeken op het moment dat zij op het eiland zijn. U kunt dan een Verklaring van Rechtswege aanvragen op basis van voldoende middelen.

Nee, u vraagt een Verklaring van Rechtswege aan voor de exacte duur van uw stage. Na deze periode zult u het eiland moeten verlaten. Dit geldt niet voor een Verklaring van Rechtswege op basis van werk.

In Nederland dient u alle documenten te verzamelen voor uw aanvraag op Curaçao. Het verzamelen van deze documenten voor de Verklaring van Rechtswege en of Sedula neemt ongeveer 5 weken in beslag. Na indiening van de aanvraag heeft de overheid maximaal 4 maanden de tijd om een beslissing te nemen op de aanvraag.

Als u met pensioen bent of gaat en niet gaat werken, maar wel langer dan zes maanden per kalenderjaar op Curaçao wilt verblijven dan heeft u ook een Verklaring van Rechtswege nodig. U kunt tijdens de aanvraag aangeven dat u als pensionado of rentenier wilt verblijven.

Vergunning voor Curaçao

logo

Stagevergunning

Wanneer u op Curaçao komt stagelopen dan heeft u een Stagevergunning nodig voor de duur van jouw stageperiode.

logo

Werkvergunning

Gaat u (vrijwilligers-) werk doen op Curaçao? Dan heeft u een werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen.

logo

Verblijfsvergunning

Langer dan zes maanden verblijven op Curaçao? Dit kan als pensionado, rentenier of met voldoende eigen middelen.